Food

Bramenjam

16 augustus 2016
bramenjam, bramenjam maken, bramenjam recept, ingredienten bramenjam, jam maken, recept bramenjam, zelf bramenjam maken, zelf jam maken

Hoe leuk om in de zomer aan de slag te gaan met verse producten en je eigen bramenjam te maken. Veel smaakvoller dan jam uit een kant-en-klare-pot en vaak ook nog gezonder. Bij jam uit de supermarkt worden vaak veel suikers toegevoegd. Ik vind dit zelf onnodig en maak liever een verantwoorde jam met minder suikers. Voor deze jam heb ik Geleisuiker Speciaal gemaakt, wat ook gezonder is dan ‘gewone’ suiker. Geleisuiker Speciaal is bedoeld voor het maken van halfzoete jam.

Ik vind deze bramenjam heerlijk op een boterham of cracker. Deze jam is niet moeilijk om te maken, dus ik ga hem zeker nog een vaker maken. Ik heb kleinere potjes gebruikt zodat je de jam langer kunt bewaren. De jam is tot ongeveer een half jaar houdbaar. Hieronder leg ik je stap voor stap uit hoe je je eigen bramenjam maakt.

SAMSUNG CSC

Ingredi├źnten
Met deze hoeveelheden heb ik 4 kleinere potjes en 1 grote pot zoals op de afbeelding gevuld.
– 1250 gram (bevroren) bramen
– sap en schil van halve citroen
– 350 gram geleisuiker speciaal

Bereidingswijze
Doe de bevroren bramen in een pan en laat deze koken. Mocht je ontdooide bramen gebruiken, voeg dan een scheutje water toe. Laat de bramen zolang koken totdat ze zacht en kapot zijn.
Rasp de halve citroen en knijp deze vervolgens uit. Voeg het sap en de schil toe aan de pan. Voeg de geleisuiker speciaal toe en roer het mengsel dan goed door. Laat het 1 minuut koken.
Doe de jam in gesteriliseerde jampotjes (lees hieronder hoe je de potjes kunt steriliseren). Zet de potjes op zijn kop en laat ze afkoelen.

SAMSUNG CSC

Jampot steriliseren
Maak de potjes schoon met afwasmiddel.
Doe de potten in een pan en voeg hier kokend water aan toe tot de potten helemaal onder water staan.
Laat het water opnieuw 15 minuten koken. Met een keukentang heb ik de potten daarna uit de pan gehaald en op een theedoek op de kop laten drogen.

Succes!

Liefs,
Karin

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply